Ak máme 99,4% génov podobných so šimpanzmi, mali by sme mať aspoň na 90% podobné i zloženie potravy.
Naša štandardná potrava je takmer v plnej miere tepelne alebo inak spracovaná, kým šimpanzia je výlučne surová a nespracovaná.
50% ovocie | 68% varené, spracované uhľohydráty (ryža, zemiaky, chlieb, cestoviny) |
38% zelené listy a kvety | 5% zelenina |
10% dužina, šupy, semená | 6% ovocie |
2% hmyz | 18% živočíšna potrava 3% oleje |
Z toho vyplýva že zelenej zeleniny ľudia konzumujú nedostatočne.
Najlepšie podmienky absorpcie listových zložiek v organizme sú vtedy, keď sa dostanú do tráviaceho traktu v tekutej forme. Listy obsahujú veľa celulózy a vplyvom toho sú v tráviacej sústave prekážkou v trávení. V zdravom organizme bez akýchkoľvek nutričných deficitov sa trávenie realizuje dvoma procesmi - prežúvaním a premiešávanim so žalúdočnou kyselinou.
Bohužiaľ, v dôsledku nedostatku minerálov, najmä zinku, žalúdok mnohých ľudí dnes nedisponuje náležitou hladinou kyseliny hydrochlórovej. (o test kyslosti žalúdka môžete požiadať svojho lekára)
Ako človek pozná stav svojej žalúdočnej kyseliny?
Ak ste niekedy vracali, iste si pamätáte na ten následný pálivy pocit v krku, ktorý vás trápil aj niekoľko hodín po vracaní. Je to prejav zníženej hladiny kyseliny v žalúdku.
Ľudia, ktorí nemôžu poriadne požuť jedlo a majú málo žalúdočnej kyseliny, nakoniec prestanú mať radi zeleninu, ba priam sa jej vyhýbajú. Súvisí to s obranným mechanizmom organizmu, ktorý človeku naznačuje čosi v tomto zmysle: ,,Zlatko, zelenina je pre teba nestráviteľná, máš po nej nabúraný celý tráviaci systém, preto ti spôsobím napínanie na vracanie, no a ty si potom vďaka tomu dáš so zeleninou pokoj, dobre?
Ide tu o taký blúdny kruh: ľudia konzumujú viac spracovaných jedál, a potom začnú trpieť čoraz väčšími deficitmi živín. To v ich organizme vyvolá neschopnosť produkovať žalúdočnú kyselinu a následne prestanú konzumovať listovú zeleninu. Tým sa ešte viac prehĺbi nedostatok živín v ich organizme. Začnú mať zdravotné problémy.
Ako do seba dostať listovú zeleninu?
Spracovaním (rozmixovaním) zelených listov dostaneme masu, ktorej zápach bude neznesiteľný - je to tak kvôli chlorofylu.
Preto sa nechajme inšpirovať šimpanzmi, ktoré si kus ovocia zabalia do zeleninového listu a jedia to ako my palacinky.
Môžete teda prekabátiť svoj organizmus a napríklad s takým kelom pomixovať banán. Chuť a vôňa banánu úplne prebije tú kelovú - chlorofylovú.
A toto jej ten najlepší spôsob ako do seba dostať dostatočné množstvo živej zelenej energie.